Keresés
Close this search box.

Hamarosan megjelenik az Élelmiszeripari üzemek fejlesztését támogató VP pályázat!

Tavasszal jelenik meg az „Élelmiszeripari üzemek fejlesztése” elnevezésű új VP pályázati felhívás, várhatóan az élelmiszerfeldolgozók és borászati üzemek számára nyújt majd fejlesztési lehetőségeket.

A pályázat tervezett keretösszege 50 milliárd Forint.

A felhívásra támogatási kérelmet valószínűleg mezőgazdasági termelők és mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozás nyújthatnak be.

A pályázat keretében előreláthatólag 2 önállóan támogatható célterület lesz támogatható:

  1. Célterület – Élelmiszerfeldolgozó üzemek fejlesztése

A termeléshez kapcsolódó új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek, kapacitások kialakítása és/vagy a célterülethez tartozó tevékenységet szolgáló épületek, építmények kivitelezése.

Az igényelhető támogatás egyéni beruházás esetén maximum 500 millió Forint, kollektív beruházás esetén maximum 1,5 milliárd Forint.

  1. Célterület – Borászati üzemek fejlesztése

Szőlőfeldolgozáshoz, mustkezeléshez, bor-, pezsgő-, illetve habzó bor készítéséhez, kezeléséhez, tárolásához, érleléséhez és kiszereléséhez kapcsolódó új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása; és/vagy a célterülethez tartozó tevékenységet szolgáló épületek, építmények kivitelezés.

Támogatás maximális mértéke 200 millió Forint.

Továbbá támogatható még az energiafelhasználást csökkentésére vonatkozó tevékenységek és megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása.

Támogatás intenzitása közép-magyarországi régióban várhatóan az összes elszámolható költség 40%-a, a nem közép-magyarországi régiókban az összes elszámolható költség 50%-a.