Keresés
Close this search box.

Jönnek az ESG szempontok a hitelezésben!

Fokozatosan új elemekkel bővíti a hitelkockázati elemzéseit az MBH Bank

Nem véletlenül emlegetik a fenntarthatóságot, azon belül az ESG szempontokat a gazdasági és társadalmi rendszereink új, mindent behálózó tényezőjének. A tőkepiacon, a finanszírozásban is jelen van a klímasemlegességre való törekvés, ami azt jelenti, hogy akár vállalatokról, akár a lakosságról legyen szó, a hitelezési értékelőkben, a kockázatkezelési módszerekben is fokozatosan megjelenik a fenntarthatóság. Puskás Andrást, az MBH Bank vezérigazgató-helyettesét kérdeztük a dekarbonizációs célokról, valamit arról, hogy miként lehet az ESG szempontokat a kockázatkezelésekbe is beépíteni, a hitelportfóliókat zöldíteni.

Az ESG megfelelési követelményei már egyértelműen tőkeallokációs szereppel is bírnak. A fenntartható beruházások, projektek megvalósítását és ösztönzését ennél fogva a finanszírozási rendszer, a bankok döntései nagyban meghatározzák. Milyen felelőssége, illetve lehetőségei vannak egy fenntartható gazdaságot támogató banknak?

Az MBH Bank, azonosítva korunk legfőbb kihívását, a környezeti és működési fenntarthatóságot, elkötelezett abban, hogy a hazai pénzügyi piacon a fenntartható gazdasági működés megteremtésének kulcsfontosságú szereplőjévé váljon. Tudatában vagyunk annak, hogy piaci részesedésünkből kifolyólag, az ügyfeleink és a partnereink komoly elvárásokat támasztanak velünk szemben ezen a területen. Hazánk második legnagyobb bankcsoportjaként kiemelt szereppel és felelősséggel bírunk a fenntartható és klímacélú beruházások támogatását, finanszírozását illetően, így tudunk jelentősen hozzájárulni hazánk klímacéljainak teljesítéséhez és egy fenntartható társadalom megteremtéséhez. A nemzetközi és hazai pénzpiaci elvárások és jogszabályi előírások egyértelmű irányt jelölnek ki számunkra és a bankszektor számára is egyaránt. A globális, Európai Uniós és hazai pénzügyi trendek egyre inkább afelé mutatnak, hogy azon hazai nagybankok, akik nem adoptálják a működésükbe a fenntarthatósági szempontokat, a piacon egyre nehezebb helyzetbe kerülhetnek a növekvő fizikai és átállási kockázatok miatt. Ezért a saját meggyőződésünk és környezeti elkötelezettségünk mellett, a bank pénzügyi érdekei is a fenntartható működésre való átállást diktálják.

Forrás: Portfolio, 2023. szeptember 07.