Keresés
Close this search box.

Már 230 milliárdos EU-pénz ment önkormányzati energiahatékonyságra, most újabb pályázat nyílt

Megjelent csaknem 11 milliárd forintos keretösszeggel egy olyan uniós pályázat, amely önkormányzati ingatlanok energiahatékonysági felújítását támogatja a klímavédelem jegyében – derül ki a hivatalos pályázati oldal egyik friss híréből. Mindez azt követően történt meg, hogy az elmúlt években adataink szerint összességében már 233 milliárd forintnyi EU-támogatást kaptak az önkormányzatok energiahatékonysági és megújuló energiás projektjeikre, amelyekből közel 1700 darab fejlesztés valósult meg országszerte.

Mi az új pályázat lényege?

friss hír szerint megjelent a „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című (TOP-6.5.1-19 kódszámú) felhívás, amelynek 10,9 milliárd forintos a keretösszege, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és magyar költségvetési forrásból jön a támogatás. A leendő nyertesek a projektjük megvalósításával hozzájárulnak az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság céljának eléréséhez – indokolnak a felhívásban.

A felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be

 • Megyei Jogú Város Önkormányzata (GFO 321)
 • Többségi megyei jogú városi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok (GFO 11; 572; 573; 575; 576)

A pályázat célja a felhívásban meghatározott önkormányzati intézmények hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése, amelyen belül alcélként jelenik meg:

 • Többségi önkormányzati és/vagy Többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság(ok) tulajdonában lévő épületek illetve infrastrukturális létesítmények energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése, amennyiben az egyes beruházások a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentését szolgálják;
 • a hazai megújuló energiaforrások fokozottabb használata, mivel az elmarad az EU átlagtól, ugyanakkor Magyarország ilyen jellegű potenciálja több területen is kimagasló. Ezért további cél a projektek keretein belül a megújuló energiaforrások elérhetőbbé tétele, használatának ösztönzése, népszerűsítése.

További lényeges információk

 • A területi egység számára rendelkezésre álló forrás meghatározása és a támogatási kérelmek várható darabszáma a felhívás területi egységre vonatkozó területspecifikus mellékletében található.
 • A támogatott támogatási kérelmek várható száma: 29-85 db
 • A támogatási kérelem benyújtási határideje és módja szintén a felhívás területi egységre vonatkozó területspecifikus mellékletében található.

A fenti hírrel együtt jelentették be azt, hogy módosult a „Középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései” című (KEHOP-5.2.2. kódszámú) felhívás szabályrendszere.Az EU-s pályázatokból megvalósított építőipari fejlesztésekről és sok egyéb témáról is szó lesz a Portfolio idei első ágazati konferenciáján, az Építőipar 2020-on. További részletek:ÉPÍTŐIPAR 2020INFÓJELENTKEZÉS

Milyen önkormányzati pályázatok voltak eddig?

Érdemes emlékeztetni rá, hogy az új pályázat már a sokadik lehetőség az önkormányzati épületek energiahatékonysági felújításához, hiszen az elmúlt években kiírták már például az alábbi pályázatokat, igaz minden pályázatnál a területspecifikus melléklet határolta le, hogy ki mikor melyik lehetőségre milyen formában pályázhat:

 • „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” (TOP-3.2.1-15), ez 70 milliárd forintos kerettel került meghirdetésre 2016 tavaszán. Az aktuális támogatási adatbázis szerint már 93 milliárd forintnyi támogatást hagytak jóvá 773 projektre.
 • „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” (TOP-3.2.1-16), ez 65,5 milliárd forintos kerettel került meghirdetésre 2017 tavaszán. Az aktuális támogatási adatbázis szerint már 70 milliárd forintnyi támogatást hagytak jóvá 658 projektre.
 • „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” (TOP-6.5.1-15), ez 22,7 milliárd forintos kerettel került meghirdetésre 2016 tavaszán.
 • „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” (TOP-6.5.1-16), ez 36,2 milliárd forintos kerettel került meghirdetésre 2017 tavaszán. Erre a két pályázatra együtt az aktuális támogatási adatbázis alapján 52,6 milliárd forintnyi támogatást hagytak már jóvá 228 projekt keretében.

A fentiektől eltérő, a megújuló energiaforrások beépítését célzó két további önkormányzati EU-s pályázat is volt a múltban:

 • Önkormányzatok által vezérelt, a helyi adottságokhoz illeszkedő, megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló energiaellátás megvalósítása komplex fejlesztési programok keretében (TOP-3.2.2-15), ez 15,7 milliárd forintos kerettel indult el 2016 tavaszán. Itt mintegy 12 milliárd forintnyi támogatást ítéltek meg.
 • Önkormányzatok által vezérelt, a helyi adottságokhoz illeszkedő, megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló energiaellátás megvalósítása, komplex fejlesztési programok keretében (TOP-6.5.2-15), ez 5,6 milliárd forintos kerettel indult el 2016 tavaszán. Itt 9 projektre 6 milliárd forintnyit támogatást hagytak jóvá.

A FENTIEK AZT JELENTIK, HOGY AZ ELMÚLT ÉVEKBEN 195+21 MILLIÁRD FORINTNYI EU-PÁLYÁZAT ÁLLT MÁR RENDELKEZÉSRE AZ ÖNKORMÁNYZATOKNAK, HOGY AZ ÉPÜLETEIK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁT, ILLETVE MEGÚJULÓ ENERGIÁS PROJEKTJEIT TÁMOGASSÁK.

Most ehhez nyílt még meg egy sokkal kisebb összegű támogatási keret, amelyből a tervek szerint néhány tucat újabb projekt kaphat támogatást.