Keresés
Close this search box.

Kitört az uniós pályázati láz Magyarországon: hatalmas kiírások jelennek meg futószalagon

Az utóbbi hetekben közel 800 milliárd forintnyi uniós pályázati keret jelent meg Magyarországon, azaz anélkül, hogy erről komolyabb hírverés lenne, valójában újra kitört a pályázati láz az országban. Hozzá kell persze tenni, hogy az eddig kiírások nagy része még a drasztikusan megemelt 2014-2020-as vidékfejlesztési támogatási programból ered, de közben azért egy 200 milliárdos kerettel a 2021-2027-es ciklus „első fecskéje” is megjelent a gazdaságfejlesztési programban és rövidesen további több százmilliárdos keretek zúdulnak a piacra. Mindezzel párhuzamosan sok olyan anyagot is kiadtak a hatóságok, amelyek a következő 7 év összes pályázójának fontosak lesznek, ami szintén jelzi, hogy valójában már el is indult idehaza az új pályázati ciklus.

Óriási pályázattal indult el az új ciklus

A múlt hétvége nagy híre volt, hogy a piacon régóta várt első új uniós pályázati felhívást (GINOP Plusz, 1.2.1-21) meghirdették és nem is akármilyen keretösszeggel.

EZ 200 MILLIÁRD FORINTOT JELENT, AMI A VALAHA KIÍRT ÖSSZES EDDIGI UNIÓS PÁLYÁZAT TEKINTETÉBEN IS RENDKÍVÜLI KERETNEK SZÁMÍT.

Közben a 2014-2020-as ciklushoz kapcsolódóan újranyílt az egyik nagy népszerűségnek örvendő egészségipari pályázat előminősítési lehetősége. A 200 milliárdos keretösszegű GINOP Plusz pályázatnál a támogatási kérelmeket első szakaszban majd 2021. július 12. – 2021. július 19. között lehet benyújtani, de aki lecsúszik erről, az az ütemezett beadás és a fenntartott pályázati keretek miatt később is jó eséllyel labdába tud rúgni.

Rövidesen egyébként további közel 400 milliárd forintnyi GINOP Plusz pályázat jelenik még meg, amint azt György László ITM-államtitkár a Portfolio-nak adott közelmúltbeli interjúban vázolta. Mindez már kézzelfoghatóvá teszi azt, hogy tényleg elkezdődött idehaza is a 2021-2027-es uniós ciklus azután, hogy a 2014-2020-as keret döntő részét már kifizették itthon a hatóságok a nyerteseknek és a pénz több mint fele már Brüsszelből is megérkezett.

Sok fontos anyag megjelent már, ami az összes pályázót érinti majd

Ezt az is mutatja, hogy az elmúlt hetekben sorozatosan adta ki a fejlesztéspolitikai intézményrendszer a fontos jogszabályokat, és eljárási útmutatókat, amik az egész 7 éves ciklus összes pályázójára vonatkoznak. Május közepén már felhívtuk rá a figyelmet, hogy megszaporodtak a jelek, amelyek az új ciklus indulását vetítették előre, hiszen megjelent az összes EU-s pénz lebonyolításához alapvető fontosságú keretrendelet is.

Ezután a napokban arra hívtuk fel a figyelmet, hogy négy újabb fontos anyagot is kiadott a fejlesztéspolitikai intézményrendszer, amelyek az összes pályázót érintik. Megjelentek ugyanis a támogatási kérelmek benyújtásához és a projektek végrehajtásához segítséget nyújtó útmutatók, sablondokumentumok.

Tegnap aztán megjelent a 2021-2027-es programozási időszakra vonatkozó Elszámolási Útmutató is, így az új ciklushoz tartozó fontos dokumentumok listája ezen a linken egyre csak bővül.

A Vidékfejlesztési Programban már most is hatalmas a pezsgés

Nemcsak az új ciklus első GINOP Plusz pályázataira érdemes figyelni, amelyek együttes keretösszege közel 600 milliárd forint lesz, hanem a Vidékfejlesztési Programra is, amelyben már eddig is csaknem megjelent 600 milliárd forintnyi pályázat az elmúlt hetekben.

ÍGY TEHÁT A VIDÉKFEJLESZTÉSBEN MÁRIS HATALMAS A PEZSGÉS.

A VP-ben ugyanis sorozatosan jöttek ki az elmúlt hetekben az 50-100 milliárdos keretösszegű pályázatok. Ezeket már előre jelezte néhány hete a tárca és két tényező adja meg az alapjukat:

 • egyrészt a Közös Agrárpolitikában a 2021-2022-es időszak átmeneti évnek számít, azaz a 2014-2020-as ciklus szabályai szerint folytatódik a pénzosztás (tegnap már majdnem megállapodtak a 2023-tól érvényes új KAP szabályaiban Lisszabonban),
 • másrészt a kormány év eleji döntésével 17,5%-ról 80%-ra növelte a vidékfejlesztési forrásokhoz társuló állami önerőt. Így már ezekben az átmeneti években is sokkal több elosztható forrás van a 2014-2020-as ciklus szabályrendszere alapján, mint amiről eddig beszélhettünk. Ennek hátteréről részletesen beszélt a Portfolio-nak adott interjúban Nagy István agrárminiszter.

Ez a hirtelen kibővült keret a forrása azoknak a nagy VP-s pályázati kereteknek, amelyek futószalagon jöttek ki az elmúlt hetekben a mostani ciklus terhére. Érdemes ezeket időrendben is áttekinteni, hogy képet kapjunk a főbb információkról:

 • Április végén érkezett a hír, hogy újranyitják a „Baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése” című (VP2-4.1.1.7-20 kódszámú) felhívást 2021. május 5. napjával, ismét lehetőség nyílt tehát támogatási kérelmek benyújtására.
 • Szintén április végén érkezett a hír, hogy a Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása” című (VP2-4.1.3.2-4.1.3.3.-5.1.1-21 kódszámú) felhívás. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. május 24. naptól 2021. augusztus 23. napjáig van lehetőség. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 15 milliárd Ft.
 • Szintén április végi a hír, hogy a Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Állattartó telepek megújításának támogatása” című (VP2-4.1.1.9-21 kódszámú) felhívás. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. május 28. napjától 2021. július 22. napjáig van lehetőség. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 30 milliárd Ft.
 • Aztán májusban jelentették be, hogy a Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésének támogatása” című (VP2-4.1.7-21 kódszámú) felhívás. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. augusztus 2. napjától 2021. szeptember 27. napjáig van lehetőség. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 50 milliárd Ft.
 • Szintén május végi hír, hogy a Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Kertészeti üzemek megújításának támogatása” című (VP2-4.1.3.5-21 kódszámú) felhívás. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 7. napjától 2021. szeptember 28. napjáig van lehetőség. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 50 milliárd Ft.
 • Szintén május végi bejelentés, hogy a Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Külterületi helyi közutak fejlesztése” című (VP6-7.2.1.1-21 kódszámú) felhívás. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. június 30. naptól 2022. november 30. napig van lehetőség. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 50 milliárd Ft.
 • Június eleji bejelentés, hogy a Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Kertészet – Gomba előállító üzemek fejlesztésének támogatása” című (VP2-4.1.3.4-21 kódszámú) felhívás. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. szeptember 13. napjától 2021. december 7. napjáig van lehetőség. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 20 milliárd Ft.
 • Szintén június elején jelentették be, hogy a Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Élelmiszeripari üzemek fejlesztése” című (VP3-4.2.1-4.2.2-1-21 kódszámú) felhívás. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 07. napjától 2021. augusztus 31. napjáig van lehetőség. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 50 milliárd Ft.
 • Múlt héten jelentették be, hogy a Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenysége” című (VP3-3.2.1-21 kódszámú) felhívás. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 9. napjától 2023. július 31. napjáig van lehetőség. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 8,71 milliárd Ft.
 • A héten jelentették be, hogy a Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése” című (VP3-4.2.1-4.2.2-2-21 kódszámú) felhívás. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. augusztus 18. napjától 2022. február 8. napjáig van lehetőség. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 200 milliárd Ft.
 • A minap jelentették be, hogy a Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” című (VP2-4.1.8-21 kódszámú) felhívás. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 26. napjától 2021. november 19. napjáig van lehetőség. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 100 milliárd Ft.

Néhány fontosabb tudnivaló a digitalizációs pályázatról

Utóbbi pályázat kapcsán éppen szerdán adott ki egy közleményt az agrártárca, amelyben Nagy István agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar agráriumban új támogatási célként jelenik meg a precíziós gazdálkodási technológia elterjesztésének a támogatása. Azt hangsúlyozta, hogy

a precíziós gazdálkodási gyakorlat csökkenti a műtrágya és növényvédőszer felhasználását, valamint javítja a talajok vízmegtartó képességét és minimalizálja a talajtaposási károkat is.

Hozzátette: a felhívás keretében lehetőség nyílik a szántóföldi- és a kertészeti tevékenység végzéséhez szükséges eszközök, gépek beszerzésére. Többek között lehetőség nyílik a traktorok, betakarítógépek, munkagépek, infokommunikációs eszközök beszerzésére, továbbá meglévő traktorok, munkagépek úgynevezett „felokosítására” is. A felhívás kiemelt figyelmet fordít a mezőgazdaság digitális átállásához szükséges szolgáltatások igénybevételének ösztönzésére, így kötelezően megvalósítandó tevékenységként támogatja ezek igénybevételét is – emelte ki a Nagy István.

A pályázati kiírás alapján a beruházások költségeinek felét fedező, vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke 250 millió forint lehet. A forrásra mezőgazdasági termelők pályázhatnak. Érdemi többletpontot ér egyes környezeti szempontok érvényesítése, szakképzettséggel rendelkező munkavállalók foglalkoztatása és a megfelelő színvonalon megírt üzemszintű digitális tervet magában foglaló üzleti terv benyújtása.

Forrás: Portfolio.hu, 2021. 06. 16.