Keresés
Close this search box.

Speciális vállalati finanszírozási megoldások: faktoring​

Miért népszerű a faktoring?

A faktorálás legfontosabb feladata a szolgáltatást igénybe vevő vállalkozások pénzügyi stabilitásának, illetve likviditásának biztosítása. Ezek mellett azonban van még néhány olyan üzleti előnye, amely nemcsak a vállalkozás fejlesztésében lesz a cég segítségére, de csökkenti a rizikós üzleti kapcsolatok kialakításának kockázatát is. Hogy is van ez?

Annak ellenére, hogy az európai 9%-os átlaghoz képest még mindig elmarad a hazai cégek faktorálási hajlandósága, a faktoringot választó magyar cégek száma az utóbbi 2 évben egyre nagyobb mértékben nő.

Ehhez sajnos kellett egy pandémia és a mostani bizonytalan időszak, amikor a minden téren tapasztalható drágulás – például az energia- és alapanyagárak, illetve a működési költségek –, infláció és a hosszú fizetési határidő együttese igencsak próbára teszi a cégek stabilitását.

Mire jó a faktorálás?

A faktorálás elsődleges funkciója az, hogy folyamatosan biztosítsa a faktoráló számára a likviditást, végső soron a cég pénzügyi stabilitását. Iparágtól függően ugyanis a hosszú lejáratú fizetési határidő – ami lehet akár 30, 60, 90 és a pandémia utáni gazdasági megtorpanást követően még 120 nap is – a vállalkozások számára komoly visszatartó erő, a fejlődés akadálya lehet.

Mindez ugyanis a gyakorlatban azt jelenti, hogy a megbízásban vállalt termékek leszállítása vagy más szolgáltatások – például áruszállítás – megvalósulása ellenére, a vállalkozás a teljesítést követően csak 1, 2, 3 vagy akár 4 hónappal később kapják meg a számlájuk ellenértékét.

Annak érdekében viszont, hogy a vállalkozás meg tudja finanszírozni a bevételeit növelő következő fuvart, az alapanyagbeszerzést, az infrastruktúra fejlesztését, illetve bármely más, a cég érdekeit szolgáló beruházást, számlabefizetést, a cégnek elő kell teremtenie ezekre a kiadásokra a fedezetet.

Korábban ezekre a költségekre leginkább a készpénzállomány felhasználásával, esetleg vállalkozói hitelek felvételével biztosították a szokásos összeget. Előbbi azonban a tartalékok felélésével és a stabil pénzügyi háttér feladásával jár, míg a vállalkozói hitelek pedig nem érhetők el minden vállalkozás számára, plusz az ügyintézés és a hitelbírálat is nehézkes, lassú folyamat, a folyósítással egyetemben.

A faktorálás segítségével azonban nem kell plusz költségekbe – például a hitel kamatokba – verniük magukat a cégeknek, hiszen a faktoring az az okos finanszírozási módszer, melynek segítségével akár már a számla kiállítását követő 2-3 napban – míg digitális faktoring esetén 24 órán belül – a megérkezhet a számla ellenértéke a vállalkozás bankszámlájára.

Milyen további előnyei vannak a faktoring szolgáltatásnak?

A jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben nemcsak a pénzügyi stabilitás elérése fontos, hanem az is, hogy a vállalkozások a minimumra csökkentsék a kockázatos – késve vagy egyáltalán nem fizető – üzleti kapcsolataikat

A faktoring ebben az esetben is hasznos segítség, hiszen a szolgáltatással több plusz kiegészítő szolgáltatás is együtt jár. Ezek egyike például a kockázatelemzés, amely az adott ügyletre vonatkozóan elemzi azt, hogy mekkora kockázattal jár az adott partnerrel kialakított üzleti kapcsolat.

Ehhez szorosan kötődik a vevőminősítés is, melynek során a vevő fizetési hajlandóságát veszi a faktor cég górcső alá. Ennek köszönhetően olyan információk állnak majd rendelkezésre az üzleti partnerektől, amelyek segítségével sokkal nagyobb hatékonysággal és biztonsággal dönthető el, hogy mekkora kockázatot vállal a cég a szerződéssel.

Ez a két szolgáltatás – kedvező bírálat esetén – a partnerek közötti üzleti bizalom kialakításához és fenntartásához is hozzájárul. Végső soron a faktoringnak köszönhetően a vállalkozások működése sokkal átláthatóbb lett, ráadásul a működési feltételek és körülmények is jelentős mértékben javultak.